HemABC om BRFEKONOMIMÄKLARINFOGALLERIKONTAKTERNyheterSökLogga in
ABC om BRF
Uthyrning i andra hand
Avgifter
Barnvagnsrum
Bastu och SPA
Bredband
Centralantenn
Cykelparkering
Ekonomi
Fastigheten
Fastighetsskötsel
Föreningsstämma
Försäkringar
Gatunamn
Grillen
Gym
Hissar
Historik
Hobbyrum
Hyra
Jourtjänst
Lägenheterna
Medlemskap
Ohyra
Ordningsregler
Pantsättning
Reparationsfond
Sopor
Stadgar
Städning
Tvättstuga
Ventilation
Överlåtelse
Föreningens innergård
Ansökan om tillstånd för upplåtelse av bostadsrättslägenhet i andra hand

Det kan säkert hända någon gång att du inte behöver bo i lägenheten under en tid. Kanske funderar du på att hyra ut den i andra hand. Men det är mycket du ska tänka på. Framför allt måste du ha styrelsens godkännande.

Vad är en andrahandsupplåtelse?
En andrahandsupplåtelse är när någon annan än du själv självständigt använder lägenheten. Detta gäller vare sig du hyr ut lägenheten eller om du lånar ut lägenheten till någon i den närmaste familjekretsen.

När får man hyra ut i andra hand ?
För att hyra/låna ut i andra hand måste du ha styrelsens samtycke och ansökan ska vara skriftlig. (Särskilt formulär finns). Styrelsen lämnar besked på skriftligt formulär. Styrelsen bestämmer under vilka förutsättningar de ska bevilja andrahandsupplåtelse. Föreningen har klara riktlinjer för vad som gäller och alla medlemmar behandlas lika. När beaktansvärda skäl finns beviljas tillstånd. Som beaktansvärda skäl godtas till exempel arbete på annan ort, vård av anhörig på annan ort, studier (som behövs för arbetet), militärtjänst, FN-tjänst, sjukdom etc. Kort sagt då man är tvingad till dubbel bosättning.

Till vem får man hyra ut ?
Styrelsen prövar två kriterier för att godkänna en andrahandsupplåtelse. Det ena skälet är det som just nämnts här ovan. Det andra kriteriet som bedöms är personen som du ska upplåta din lägenhet till. Juridisk person godtas inte som medlem i föreningen och därför har styrelsen även lagt fast att upplåtelse i andra hand inte får ske till juridisk person. Person som tidigare inte skött sitt boende genom störande, obetalda hyror el dylikt kommer inte heller att godkännas.

Vad händer om jag inte ansöker?
Skulle du hyra/låna ut lägenheten utan styrelsens godkännande riskerar du att förverka nyttjanderätten till lägenheten. Föreningen har då rätt att säga upp dig för avflyttning.

Kan medlemmar överklaga ett beslut att inte få hyra ut? Om din ansökan avslås har du möjlighet att få frågan prövad i Hyresnämnden. Du gör en ansökan om tillstånd till upplåtelsen hos Hyresnämnden. Hyresnämndens beslut kan dock inte överklagas.

Uthyraren blir hyresvärd. Den som hyr din lägenhet i andra hand blir din hyresgäst och du blir hyresvärd. Bestämmelserna i hyreslagen gäller och du bör ha ett skriftligt hyresavtal. Hyr du ut på längre tid än två år bör du avtala bort besittningsskyddet.

Skälig hyra.
En andrahandshyra ska vara skälig. För att bestämma hyran i en bostadsrätt ska lägenheten jämföras med en likvärdig allmännyttig hyresrätt. Bruksvärdet gäller, inte avgifterna som ofta är lägre. Man får inte lägga på för räntor och lån. Är lägenheten möblerad kan hyran vara något högre. Här är det bruksvärdet på möblerna som avgör. Uthyraren kan bli återbetalningsskyldig om hyran är för hög. Den som anser sig ha betalt för mycket kan gå till hyresnämnden, även upp till tre månader efter utflyttning.

Uthyraren har ansvaret.
Uthyraren har ansvar för lägenheten och att hyran/avgiften betalas i tid. Om andrahandshyresgästen inte sköter lägenheten eller stör grannar kan uthyraren säga upp honom eller henne, eller själv bli uppsagd.

Skriv kontrakt.
Hyresavtal behöver inte vara skriftliga men för att slippa diskussioner om vad ni kommit överens om bör man skriva ett kontrakt. Hyrestid, uppsägningstid, hyra och andra ersättningar som kan bli aktuella, till exempel telefon- och elkostnader, ska finnas med. Läs av telefon och elmätare vid in- och utflyttning.

Besittningsskydd.
Varar hyrestiden längre än två år ligger det i uthyrarens intresse att skriva ett separat avtal om att andrahandshyresgästen avstår från besittningsskyddet. Annars riskerar du att inte bli av med din andrahandshyresgäst. Det gäller alltså även för en bostadsrätt trots att uthyraren äger bostaden. Hyresnämnden måste godkänna ett sådant avtal. Vid kortare uthyrning än två år har den som hyr i andra hand inget besittningsskydd. Andrahandshyresgästen kan däremot aldrig ta över bostadsrätten.

Inventarielista.
Skriv en inventarielista om lägenheten är möblerad. Kolla att listan och verkligheten stämmer överens. Ta upp skick och eventuella skador på möbler och lägenhet.

Försäkringar.
Försäkringar är en besvärlig fråga vid andrahandskontrakt. Både den som hyr ut och den som hyr bör ta kontakt med sina försäkringsbolag och kontrollera vad som gäller.

Ansökningsblankett finner du som en länk nedan.



Ansökan om tillstånd för upplåtelse av bostadsrättslägenhet i andra hand.pdf (95 kB)
Uppdaterat 2016-08-14
BRF Gröna Twärgatan, Hjärnegatan 10, 112 29 Stockholm
Provided by Webforum